מקור השיטה במסורת עתיקה של ידע
מקורה של המדיטציה הטרנסנדנטלית במסורת הוודית העתיקה של הודו. משמעות המילה "וודה" היא "ידע". המסורת הוודית שמרה והעבירה ממורה לתלמיד לאורך הדורות תחומי ידע רבים, שכללו את מדעי היוגה והמדיטציה יחד עם שיטות מגוונות לפיתוח מלוא הפוטנציאל האנושי. אלא שבמשך השנים חלקים מהידע השלם אבדו או זכו לפרשנות מוטעית שגרמה לאובדן יעילותו.
לפני הופעת המדיטציה הטרנסנדנטלית הדעה הרווחת הייתה שמדיטציה היא השקטה בכפייה של תהליכי החשיבה, תוך ניסיון לשלוט בכוח על ההכרה, הרוח והתודעה. המתרגלים נדרשו להתמקד במילה, בנקודה בחלל, בצליל או בטכניקות הדמיה והתמודדו עם תהליך שחייב לא רק משמעת ומאמצים רבים, אלא גם שינויים קיצוניים באורח החיים והקפדה על חוקים וכללים נוקשים ומסובכים.
כתוצאה מכך, רק מעטים יכלו להרשות לעצמם להשקיע שעות בתרגול המורכב ולהפיק ממנו תועלת, ורק יחידי סגולה בעלי יכולת מנטלית מיוחדת במינה יכלו לעמוד בתרגולים הקשים ולהגיע לתוצאות כלשהן. היה זה מהרישי מהש יוגי מההימלאיה בהודו, שחקר את ידע התודעה במסורות העתיקות של הודו והבין את קיומם של עקרונות המאפשרים תהליך אחר – טבעי, פשוט ועדין ויחד עם זאת יעיל ביותר.
גילוי מחדש של ידע עתיק
לאחר שסיים את לימודי המדעים באוניברסיטה בשנת 1941, החל מהרישי ללמוד אצל מורה שהיה נצר לשושלת של מורים רוחניים ממסורת השנקראצ’אריה. בהשראת מורו החייה מהרישי את הידע העתיק של עקרונות התרגול, המתבסס על תהליך טבעי, המכונה “לעבור מֵעֵבֶר” (transcend). מעבר למה? מעבר לשלושת מצבי התודעה המשתנים (עירות, חלימה ושינה) למצב תודעה מיוחד הקיים מעבר לפעילות המחשבתית – תודעה במצבה הפשוט ביותר. מצב זה נקרא על ידי המדענים “עירנות נינוחה” וידוע בספרות ההודית העתיקה בשם “טוריאה” או “בהאבאטיתה”.
ייחודו של מהרישי היה ביכולתו ליישם את ידע התודעה בתרגול מעשי שניתן ללמוד באופן שיטתי. הודות לכך יכול כיום כל אדם לתרגל בביתו בנוחות שיטה אפקטיבית של מדיטציה ששורשיה נעוצים בחכמה עתיקה, שהייתה קודם לכן נחלתם הבלעדית של יחידי סגולה.
מדיטציה טרנסנדנטלית ברחבי העולם
בשנת 1958 ייסד מהרישי מהש יוגי את התנועה להתחדשות רוחנית והחל בסדרת מסעות להפצת המדיטציה הטרנסנדנטלית מסביב לעולם. בשנים הראשונות לימד מדיטציה בארצות רבות לרבות אנגליה, ארה"ב וגרמניה, וב 1961 לימד לראשונה קורס בינלאומי להכשרת מורים. ב 1964 ו 1965 נוסדו בגרמניה ובארה"ב ארגוני סטודנטים בינלאומיים לקידום המדיטציה הטרנסנדנטלית.
בעקבות הקורסים הראשונים להכשרת מורים שהתקיימו בשנות השישים המוקדמות, גדל באופן משמעותי מספר מתרגלי המדיטציה בעולם ובהתאם נפתחו יותר ויותר קורסי מורים במדינות שונות בעולם, עד שבשנת 1978 כבר היו אלפי מורים למדיטציה טרנסנדנטלית ברחבי העולם מהם כ 7000 בארה"ב.
בשנת 1970 פורסם בירחון "science" המחקר הראשון על מדיטציה טרנסנדנטלית שסלל את הדרך למאות מחקרים שנערכו במשך שנים בכל רחבי העולם ותיעדו את תוצאות התרגול בתחומים שונים.
בכל אותן שנים המשיך מהרישי במסעותיו בעולם, ערך הרצאות בהן השתתפו אלפי אנשים (5000 איש ב Royal Albert Hall שבלונדון), התארח בתכניות טלוויזיה פופולריות (פעמיים בתכנית האירוח של Merv Griffin) ופעל ללא לאות לקידום המדיטציה הטרנסנדנטלית בעולם. כבר באמצע שנות השבעים היו מרכזי מדיטציה ביותר מ 130 מדינות וכיום מספר מתרגלי המדיטציה הטרנסנדנטלית בעולם מוערך בין 6 ל 10 מיליון.
מאז שמהרישי ייסד את התנועה להתחדשות רוחנית ב 1958 נוסדו ארגונים נוספים רבים ותכניות שונות להפצת המדיטציה הטרנסנדנטלית בכל תחומי החברה. נוסדו ארגונים לקידום המדיטציה לאנשי עסקים, ארגוני רופאים ואף בתי ספר בהם שולבה המדיטציה בסדר היום.
מהרישי הלך לעולמו בשנת 2008 ומאז ממשיכים המורים שהכשיר והארגונים שייסד לקדם את המדיטציה ככלי לשיפור הבריאות, להקלה ממתח, לפיתוח היכולת המנטלית ולמימוש עצמי וליצירת השפעה של שלום והרמוניה בחברה. לצד קידום המדיטציה הטרנסנדנטלית, במטרה להביא לשיפור משמעותי יותר בחיי האדם והחברה, עוסקים אותם ארגונים גם בלימוד והפצת תחומי ידע נלווים, שמקורם בתרבות הוודית העתיקה ממנה הגיעה המדיטציה הטרנסנדנטלית – יוגה, איורוודה, ארכיטקטורה וודית, ועוד.