אנחנו נוטים לחשוב שלחץ נפשי הוא פשוט תחושה לא נעימה שאנחנו נאלצים לחיות עמה, אבל למעשה,
המצב הזה משפיע עלינו הרבה יותר משאנחנו חושבים. אנשים שסובלים מלחץ נפשי לאורך זמן, מצויים בסיכון מוגבר לשורה של מחלות – ובהן גם מחלת הסוכרת.
מערכת היחסים המסוכנת הזאת בין סטרס לסוכרת – נובעת בראש ובראשונה מפעילותו של הורמון בשם קורטיזול. זהו הורמון הידוע בכינויו "הורמון המתח" מכיוון שהוא מופרש במצבי לחץ או במצבי סיכון אחרים, במטרה להכין את הגוף להתמודד עם מצבי חירום –ההורמון הזה גם עוזר להחלים מפציעות – אך יש לו גם לא מעט השלכות שליליות.
בהקשר של סוכרת לדוגמה, שיעורים גבוהים של קורטיזול מגבירים את העמידות של תאי הגוף לאינסולין. דבר זה נקרא 'תנגודת לאינסולין' וזהו, שלב מקדים להתפתחות מחלת הסוכרת. בנוסף, לחץ נפשי גורם לרבים מאיתנו לאכול יותר פחמימות שמספקות נחמה, גם פוגע באיכות השינה. כל אלו מגדילים גם הם את הסיכון למחלת הסוכרת.
בהקשר הזה, יש לנו חדשות טובות ורעות. הרעות הן שלחץ נפשי הוא תופעה נרחבת ומשמעותית שרק הופכת נפוצה יותר ויותר ככל שחולפות השנים. החדשות הטובות הן שבשנים האחרונות נערכו מחקרים רבים על התופעה הזאת ועל הדרכים היעילות להתגבר עליה. בין היתר, נמצא כי תרגול קבוע של טכניקת הרפיה פשוטה – המדיטציה הטרנסנדנטלית – מפחית את רמות הסטרס והלחץ הנפשי ועקב כך את רמות הקורטיזול בדם. כך ניתן להפחית את הסיכון או לעזור בטיפול בסוכרת.
טיפול בסוכרת – לטפל בבעיה לפני שהיא מתעצמת
אז מה הקשר בין תרגול מדיטציה לבין התמודדות עם מחלה כל כך משמעותית ומסוכנת כמו סוכרת? ובכן, כדי להבין את זה, נסביר בקצרה על שלבי התפתחות המחלה:
בשלב הראשון, תאי הגוף מפתחים כאמור עמידות לאינסולין. דבר זה דורש מהלבלב לייצר עוד ועוד מההורמון הזה כדי לאזן את רמות הסוכר. במצב כזה, הלבלב מתקשה לעמוד בעומס, מה שגורם לפגיעה באיבר החשוב הזה ולרמות גבוהות יותר ויותר של סוכר בדם.
במחקר הזה שפורסם ב-2006, נמצא כי תוך 4 חודשי תרגול של טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית, החלה ירידה משמעותית במדד התנגודת לאינסולין בקרב חולים במחלת לב כלילית, זאת בעוד שבקרב הקבוצה אשר קיבלה הנחיות בריאותיות ללא מדיטציה, נרשמה עליה במדד זה.
Reference. Archives of Internal Medicine. 2006;166:1218-24.
ירידה במדד זה מפחיתה את הסיכון להתקדמות מחלת הסכרת בשלב הראשון, כלומר בשלב שבו הלבלב עדיין מתפקד כמו שצריך ומייצר אינסולין. אז נכון, מדיטציה לא מהווה תחליף לייעוץ רפואי, אך זה בהחלט כלי חשוב בטיפול בסוכרת או במניעתה.
ולמה זה קורה? אחת ההשפעות המשמעותיות ביותר של מדיטציה טרנסנדנטלית על המתרגלים קשורה בהפחתה משמעותית של הלחץ הנפשי ובשיפור התגובה שלנו ללחץ ולחרדה. במצב כזה, גם הורמוני הסטרס – קורטיזול, שהזכרנו קודם וגם אדרנלין ונוראדרנלין – מיוצרים במינונים נמוכים בהרבה. בכך מתאזנות גם הרמות של גלוקוז ואינסולין בדם, מה שעשוי לעזור כאמור למנוע התקדמות נוספת של המחלה.
איך המדיטציה הטרנסנדנטלית עוזרת להפחית מתח?
כל מי שמתמודד עם לחץ נפשי יודע, שבמצב כזה קשה מאוד לשמור על מצב נפשי יציב, מאוזן ושקול. סריקות מוח הראו כי לחץ נפשי לאורך זמן משבש את הפעילות המוחית – כלומר מפחית פעילות באזורים מסוימים במוח ומגביר את הפעילות באזורים אחרים.
מדיטציה טרנסנדנטלית היא תרגול שמתבצע ללא ריכוז, או שליטה כלשהי במחשבות או בנשימה וכו', ומביא את המתרגל למצב של רגיעה עמוקה – גופנית ונפשית – שמלווה אותו גם לאחר המדיטציה ומעצימה את השלווה, היציבות ושיקול הדעת בחיים.
סריקות מוח של מתרגלי טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית הראו תקשורת טובה יותר בין האזורים השונים במוחם בזמן התרגול ואחריו, וכן שורה של מחקרים הראתה שזה לא רק מסייע בטיפול בסוכרת, אלא גם נמצא שזה תומך בטיפול בשורה של מחלות – לרבות טרשת עורקים, כולסטרול גבוה ויתר לחץ דם.