מדיטציה טרנסנדנטלית – מספר אחת בהפגת מתחים ולחצים
המדיטציה הטרנסנדנטלית הינה טכניקה פשוטה, טבעית וקלה מאד ליישום יומיומי בבית. אין בה שום מאמץ, התכוונות או ריכוז והיא איננה מנסה "לתכנת מחדש את המוח". המדיטציה הטרנסנדנטלית מאפשרת לחשיבה שלנו להירגע פנימה למצב של נינוחות עמוקה ונעימה, המאפשרת לגופנו להפעיל ביעילות את תהליכי הריפוי הפנימיים ולהשתחרר מגורמים מזיקים הנמצאים בתוכו, לרבות מתחים ולחצים נפשיים.
לחץ נפשי יוצר תחושה פנימית מאד לא נעימה, שאין ספק שכולנו היינו שמחים להיפטר ממנה. אבל למעשה, לחץ הוא גם הרבה יותר מזה. כיום מבינים שכאשר אנחנו מצויים במצב של לחץ מתמשך, ההשפעה היא לא רק על המוח או הרגשות, זה משפיע גם באופן משמעותי על הגוף שלנו. לחץ נפשי הוא למשל אחד הגורמים המרכזיים לייצור רדיקלים חופשיים בגופנו, כימיקלים שמגבירים את הסיכון לשורה ארוכה של מחלות – מדלקות כרוניות ומחלות לב וכלי הדם ועד לסוגים שונים של סרטן. רדיקלים חופשיים הם גם הגורם המרכזי להזדקנות של הגוף והמוח.
והחדשות הרעות הן שמשנה לשנה התופעה הזאת רק הופכת נרחבת, נפוצה ומשמעותית הרבה יותר. בעוד שבעבר הבעיות המרכזיות שעמדו בפני האנושות כללו בעיקר רעב, מגפות ומלחמות, כיום דווקא החיים הנוחים לכאורה מייצרים איומים חדשים על הבריאות שלנו שאנחנו רק מתחילים להבין עד כמה הם משמעותיים.
מחקרים מראים לדוגמה שהסמארטפונים שאנחנו דבוקים אליהם רוב היום מגבירים את מפלס הלחץ וגם יוצרים בעיות שינה. השעות שאנחנו מעבירים בתוך משרד סגור מול המחשב מעצימות אף הן את הבעיה הנפוצה וכך גם הבדידות, הרביצה מול הטלוויזיה בערב, המזון המתועש והיעדר פעילות גופנית הוכחו כגורמים שמגבירים לחץ וחרדה.
חמישים גוונים של לחץ נפשי
לחץ נפשי, חשוב להבין, הוא רגש חיוני שלמעשה נועד כדי להציל אותנו מסכנות. בטבע, בעלי חיים שלא היו חווים לחץ, היו מהר מאוד נטרפים, נופלים מצוק או נסחפים בשיטפון. אולם בעוד שלחץ לטווח קצר יכול להציל את חיינו, הרי שלאורך זמן הוא הופך להיות מזיק ומסוכן.
הדרך להימנע מהסכנה הזאת עוברת בשיפור התגובה המוחית שלנו לרגש הזה ובשימוש בעוגנים שימנעו מאיתנו להיסחף אחריו בכל פעם שהוא מתעורר. את המוח שלנו אפשר לדמות לאוקיינוס מהבחינה הזאת – בעוד שעל פני השטח יכולים להיות גלים שמטלטלים אותו, גאות, שפל, קצף וזיהום – הרי שהקרקעית תמיד שקטה, יציבה ובלתי משתנה.
תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית יוצר בתוכנו מעין עוגן פנימי יעיל שבו המוח שלנו מחובר יותר לשקט ולחוסן הפנימיים המצויים בתוכנו באופן טבעי. היתרון הגדול בשיטה הזאת טמון בכך שהיא מסייעת להגיע לשלווה המיוחלת – מהר וללא מאמץ, השתדלות או הכוונה של המוח. כאשר הלחץ הנפשי סוחט את הגוף והנפש, מעייף ומכביד – התרגול הפשוט הזה מסייע למוח ולנפש להרגיש מחודשים, קלילים ונינוחים יותר – ממש כמו אחרי שנת לילה טובה ואיכותית.
הסוד הוא בפשטות התרגול
אחד הדברים הבסיסיים שהאנושות מלמדת ילדים מגיל צעיר זה שאם הם יתאמצו מספיק – הם ישיגו את כל מה שהם רוצים, אך המציאות בשטח מלמדת שלפעמים דווקא ההיפך הוא הנכון. במחקר המצורף בחנו חוקרים מאוניברסיטת סטנפורד 146 מחקרים עצמאיים שנעשו על השפעתן של טכניקות מדיטציה והרפיה שונות על הפחתת לחץ וחרדה המסקנה החשובה של המחקר הזה הייתה שהמדיטציה הטרנסנדנטלית נמצאה יעילה פי שתיים ויותר מכל טכניקת הרפיה או מדיטציה אחרת בהפחתת לחץ וחרדה.
הסיבה לכך טמונה בראש ובראשונה בטבעיות ובפשטות של התרגול הזה. המדיטציה הטרנסנדנטלית לא מבקשת "לתכנת מחדש את המוח", לעקוב אחרי הנשימות או להפוך את התודעה שלנו למשהו שהיא לא. היא בסך הכול מאפשרת למוח לצלול למצב תודעתי של "ערנות נינוחה", שבו הוא בעצמו מרפא את עצמו ומשתחרר מדברים שמזיקים לו – לרבות לחץ הרסני ומסוכן.
או כפי שהגדיר זאת ד"ר גרי קפלן, נוירולוג מבית הספר לרפואה באוניברסיטת ניו יורק: "באמצעות המדיטציה הטרנסנדנטלית, ניתן לחזק את הקשר בין הגוף והנפש כדי לייצר השפעה משמעותית על הפסיכולוגיה שלנו. המדיטציה הזאת מאפשרת למוח להיכנס למצב תודעתי עמוק ביותר בצורה טבעית וללא מאמץ. זה מה שמפריד את המדיטציה הטרנסנדנטלית מטכניקות דומות וזה מה שמאפשר לה להשפיע בצורה כל כך עוצמתית על המתרגלים כבר מההתחלה".