דלג לתוכן
אתר זה לא תומך בגרסאות ישנות של אינטרנט אקספלורר
מומלץ להשתמש בדפדפן גוגל כרום או פיירפוקס מוזילה
(או באינטרנט אקספלורר / edge עדכני)

בריאות הנפש – מהו הגורם שפוגע בנו יותר משחשבנו – והדרך לנצח אותו

רוב בעלי החיים בטבע נדרשים לבצע שלוש פעולות מרכזיות – לשרוד, לאכול ולהתרבות. מנגד, אנחנו בני האדם, נדרשים להתמודד עם אתגרים נוספים שאף יצור אחר לא נדרש אליהם – לחץ בעבודה ובבית, חרדה על סוגיה השונים, חוסר סיפוק, חלומות לא ממומשים, שברון לב, אכזבות ועוד.

אין ספק שהרבה השתנה בעולם מאז שהאדם חי בג'ונגלים והיה עסוק בעיקר בלשרוד. במשך מאות ואלפי שנים, המוח שלנו הסתגל להישרדות בטבע, אך לא לעבודה במשרד, לנהיגה בפקקים או לוויכוחים בלתי פוסקים עם בני זוג.

לכן, ארגון הבריאות העולמי מתייחס לבריאות הנפש ולחץ נפשי כמגפה המשמעותית של המאה ה-21, כן, חמורה יותר מהקורונה. זאת מפני שהשפעתו של הלחץ, יכול לעורר שורה של בעיות אחרות – גופניות ונפשיות.

ההשפעות ההרסניות של הלחץ: כך הוא באמת משפיע על כולנו

סטרס, או מתח נפשי, משפיע על הבריאות הרבה יותר ממה שאנשים רבים חושבים או מודעים. הוא עלול לגרום לבעיות שינה, להפריע לעיכול התקין, לעודד דלקות בגוף, לעורר תסמיני דיכאון וחרדה ואפילו לפגוע במערכת החיסון ובתהליכי הריפוי הטבעיים בגוף. למעשה, מחקרים כיום מראים שלחץ נמצא בבסיסן של מחלות רבות, או לכל הפחות מביא להאצת התפתחותן.

נוסף על כך מתח נפשי פוגע גם בתפקוד התקין של המוח ומונע ממנו לממש את מלוא הפוטנציאל הטמון בו. אם זה לא מספיק, למתח יש נטייה לחבל באופן שבו אנחנו מתקשרים עם הסביבה ובכך לשבש גם את מערכות היחסים שלנו עם אחרים.

בריאות הנפש – אפשר גם אחרת – אבל זה דורש השקעה

בריאות הנפש, מתח נפשי ומדיטציה טרנסנדנטלית

כולנו היינו שמחים להיות קצת יותר רגועים ושלווים – אך זה בדיוק מסוג הדברים שקל לייעץ עליהם אך קשה ליישמם. הדבר החשוב ביותר שיש לזכור בהקשר הזה הוא שלגוף שלנו יש מנגנונים טבעיים שתפקידם להפיג ולסלק מתוכנו מתחים שהשתרשו בנו עמוק . המנגנונים הללו מתעוררים מעצמם כשאנו מעניקים לגופנו מנוחה עמוקה.

ישנן המון דרכים לעזור לגוף ולמוח לנוח ולהירגע. אחת היעילות שבהן היא מדיטציה טרנסנדנטלית, שיש לה יעילות מחקרית מוכחת בהפגת מתח נפשי וחרדה. בזמן שמתרגלים אותה, אנחנו מאפשרים למוח להירגע באופן ספונטני וחסר מאמץ – בלי שנצרך לכוון אותו לכך או לאלץ אותו לעשות זאת.

בשונה ממדיטציות אחרות, שדורשות ריכוז רב ומעקב אחרי הנשימות והמחשבות, במדיטציה טרנסנדנטלית אנו מגיעים  למצב של "ערנות נינוחה" – כלומר בהירות שאינה כרוכה במאמץ. זו הסיבה שהיא מתאימה אפילו לילדים קטנים ולאנשים שלא התחברו לטכניקות אחרות ומורכבות יותר.

מבט מסקרן לתוך מוח שמתרגל מדיטציה טרנסנדנטלית

אז מה יש בתרגול הזה שמשפיע עלינו בצורה כל כך עוצמתית ומסייע להתמודדות עם לחץ ומתח נפשי? מספר רב של מחקרים מקיפים וקפדניים (עם בקרת עמיתים) נערכו לאורך השנים על השפעת המדיטציה הטרנסנדנטלית בהקשר הזה והם מראים בדיוק איך זה עובד. תחילה, מדענים מדגישים כי התרגול מוביל למנוחה עמוקה מאד המתבטאת בירידה משמעותית בתצרוכת החמצן, בקצב פעימות הלב ואפילו במוליכות החשמלית של העור. בנוסף, ניכרת ירידה בשיעור הורמון הסטרס קורטיזול, אשר משפיע באופן ישיר על רמת הלחץ שמרגישים.

בנוסף, סריקות מוח הראו כי האזורים השונים במוחם של המתרגלים מתקשרים זה עם זה בצורה טובה וזורמת יותר כשמתמידים בשיטה. בנוסף להתמודדות עם לחץ, המחקרים מעידים שהמדיטציה הטרנסנדנטלית מסייעת לפתח היבטים נוספים באישיות, לרבות שיפור הביטחון העצמי, הדימוי העצמי, הסובלנות, העצמאות והיציבות הרגשית והפחתה באימפולסיביות, בעצבנות ובעויינות.

בריאות הנפש ומדיטציה טרנסנדנטלית

במטא אנליזה הזאת, שפורסמה ב-2014, מערכה השוואה על  השפעותיהן של טכניקות מדיטציה שונות
על מדדים של חרדה, רגשות שליליים, נוירוטיות, תפישה, דימוי עצמי ומימוש עצמי. השפעתה החיובית של המדיטציה הטרנסנדנטלית נמצאה באופן משמעותי גבוהה יותר מזו של מדיטציית מיינדפולנס (העמודה השמאלית) ושל מדיטציות אחרות (עמודה אמצעית).

References: Psychological Bulletin 140, no. 2 (2014), 610–16.

Psychological Bulletin 138, no. 6 (2012), 1139-71

 

כל זה מראה לנו עד כמה הרגל פשוט אחד – שמקדישים לו  20 דקות, פעמיים ביום בלבד – עשוי להשפיע על חיינו בצורה כל כך רחבה . תרומתה של המדיטציה הטרנסנדנטלית להפגת מתחים ושיפור איכות החיים נובעת לא רק משיפור התגובה ללחץ. היא באה לידי ביטוי גם בהשגת שלווה פנימית עמוקה ויציבה יותר, אשר ממשיכה ללוות אותנו גם עם היציאה מהתרגול לפעולות היומיומיות שלנו ולכל אתגר נוסף שיביא אתו המחר.