מבוא למדיטציה טרנסנדנטלית
(אחרי קריאת תוכן הסרטון תוכלו להירשם לסדנה ללימוד מדיטציה)
שלום שמי מוטי שפי וב43 השנים האחרונות אני מלמד מדיטציה טרנסנדנטלית, טכניקה מנטלית פשוטה, טבעית חסרת מאמץ, אנחנו מתרגלים אותה בישיבה נוחה בכיסא בעיניים עצומות, 20 דקות בבוקר ו20 דקות אחה"צ.
השיטה הזאת לא קשורה לפילוסופיה, לדת או לצורת חיים מסוימת. כל אדם יכול לתרגל אותה, ילדים מגיל עשר כבר יכולים לתרגל אותה ללא שום בעיה. מלמדים את השיטה הזאת בכל העולם, למעלה משיש מיליון אנשים למדו אותה ברחבי העולם. פה בארץ למעלה מ 60,000.
אנחנו קשורים לאגודה הבינלאומית למדיטציה טרנסנדנטלית שיש לה סניפים ב 150 מדינות ברחבי העולם.
בואו נתחיל בדוגמה שאני חושב שמסבירה לא רע את כל הנושא של המדיטציה הטרנסנדנטלית. תדמינו לעצמכם שאתם נמצאים בסירה בלב ים, מתחילות רוחות חזקות, כל הים מתמלא בגלים ענקיים, אתם מתבוננים לכל הכיוונים ורואים נחשולי גלים אדירים של מטר וחצי או יותר ונראה לכם שכל הים סוער וגועש. אולם אם באותו רגע תוכלו להיכנס לפעמון צלילה ולצלול פנימה תראו שבקרקעית הים לגמרי שקט ורגוע גם כשהסערות ממשיכות על פני השטח. אנחנו מכירים את הסערות האלו בחיים שלנו, אנחנו צריכים להגיע לעבודה בזמן, אנחנו צריכים לדאוג לזוגיות שלנו ולבריאות שלנו ולהכנסה ולעבודה ומה לא, ומרוב זה שאנחנו צריכים לדאוג לכל כך הרבה דברים נוצרות סערות ברמה המנטלית, נוצרים גלים וכשזה קורה זה לא כל כך נעים. אבל למעשה עמוק בתוך כל אחד מאיתנו קיימת רמה שהיא שקטה ורגועה לגמרי פשוט לא לימדו אותנו איך לקחת את תשומת הלב שלנו למקום הזה וזה בדיוק מה שאנחנו עושים במדיטציה הטרנסנדנטלית. אנחנו לומדים איך לקחת את תשומת הלב שלנו מהפעילות האינטנסיבית הזאת למקום יותר שקט ויותר רגוע שתמיד נמצא בתוכנו. אנחנו לא ממציאים כאן איזושהי חוויה פנימית או מקום שקט. המקום השקט והרגוע הזה תמיד היה בתוכנו פשוט יש לנו כאן טכניקה שמאפשרת לנו לקחת את תשומת הלב שלנו לאותו מקום.
שקט ורגיעה זה דבר אחד שהטכניקה הזאת מביאה לנו אבל זה לא הדבר היחידי. על ידי התרגול הזה אנו בעצם גם מגבירים את העוצמה הפנימית שלנו, את האינטליגנציה שלנו. המחשבה שלנו מתמלאת עוצמה על ידי כך שהיא פונה פנימה וחווה בתוכנו את המקום השקט והרגוע הזה ואז אחרי עשים דקות של מדיטציה כשאנחנו יוצאים לפעילות ובגלל שהמחשבה שלנו הרבה יותר עוצמתית כל מה שאנחנו עושים אנחנו עושים ביתר יעילות.
המדיטציה הטרנסנדנטלית גם מאפשרת לנו להתחבר לעצם המהות הרוחנית הפנימית שלנו. אנחנו רואים שבטבע יש סדר ואינטליגנציה הדברים לא קורים סתם. אם אנחנו מתבוננים איך הפלנטות נעות הן נעות בצורה מסודרת שניתן לצפות אותה מראש. אם אני זורע זרע של עץ תפוחים והוא גדל ומניב את פרי התפוח ולא את פרי האגס, יש סדר בטבע, יש אינטליגנציה בטבע. כל אחד מאיתנו הוא חלק מהטבע ולכן סביר להניח שאותה אינטליגנציה אין סופית שמסדרת ומכוונת ומארגנת את כל מה שקורה שם בטבע נמצאת גם בתוכנו.
אבל היכן היא נמצאת בתוכנו? היא לא נמצאת בתוכנו במתחים ובלחצים היא נמצאת במקום השקט והרגוע הזה ולשם אנו לוקחים את תשומת ליבנו במדיטציה הטרנסנדנטלית וכשאנחנו חווים את המקום הזה אנחנו בעצם חווים את עצם המהות הרוחנית הפנימית שלנו, את העצמי הגבוה שלנו, והשיטה הזאת מאפשרת לנו כך לפתח מצבי תודעה יותר גבוהים לחיות במצב של הארה.
מחקרים מדעיים
כעת כל מה שסיפרתי לכם עד עכשיו יתכן שחלק מכם יחשבו שזה מעניין יותר או פחות אולם נשאלת השאלה איך אנחנו באמת יודעים שהדברים האלו הם מעשיים ואמיתיים ולא עוד איזושהי תאוריה? כאן נכנס הקטע המדעי, יש יותר מ350 מחקרים מדעיים שנערכו ב40 השנים האחרונות על המדיטציה הטרנסנדנטלית. המחקרים האלו נערכו באוניברסיטאות ומכוני מחקר עצמאים. הם עברו ביקורת של עמיתים ולכן הם נחשבים מאד אמינים. המחקרים הראו שכל הפעילות המוחית נהיית יותר מסודרת. קליפת המח הקדם מצחית שנחשבת למנכ"ל של המוח ובה אנו מבצעים את ההחלטות התבוניות שלנו. מצאו שהאזור הזה נהיה יותר פעיל כאשר אנו מתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית. לעומת זאת מצאו שהאמיגדולה שנמצאת בחלק המרכזי של המוח ואחראית למרכז הפחד, לתגובות אימפולסיביות שאנו מבצעים שאנו מרגישים שיש סכנה מסביבנו וגורמת לנו לפעול בצורה מאד אינטנסיבית מצאו שהאזור הזה נהיה יותר רגוע כשאנו מתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית. מצאו שאזורים שונים במוח, כשפי שאנו יודעים מנוירולוגים קשורים לתפקודים שונים. יש אזור שהוא יותר אינטלקטואלי, יש אזור שהוא יותר אמוציונאלי, מצאו שהאזורים האלו מתחילים לתפקד בפאזה אחת בצורה יותר קוהרנטית. זאת אומרת שכל התפקוד שלנו הופך להיות יותר אינטליגנטי וכתוצאה מכך אנחנו יכולים לפתח את התודעה שלנו בצורה יותר מלאה.
מדיטציה טרנסנדנטלית ובריאות הגוף
אנחנו יודעים שלא מספיק שהאדם יהיה יותר אינטליגנטי, עם מחשבה יותר צלולה. הבריאות שלנו חשובה מאד וגם כאן בדקו מה המדיטציה הטרנסנדנטלית עושה לנו מבחינה בריאותית. אנחנו יודעים שאנו חיים בתקופה מאד אינטנסיבית שבה המתחים והלחצים רק הולכים גדלים מיום ליום ואני חושב שכל אחד מכם מכיר זאת. מה אנו עושים נגד מתח ולחץ? דבר אחד זה מנוחה.
כאשר אנו מקבלים מספיק מנוחה בלילה כשאנו ישנים זה מסייע לגוף לשחרר מתחים ולחצים. אולם בגלל שכמות המתח היא כל כך גדולה פעמים רבות גם אם ישנו 8 שעות בלילה אנו קמים בבוקר ולא מרגישים שאנו מספיק רעננים. המדיטציה הטרנסנדנטלית נותנת לנו מנוחה עמוקה מאד. בדקו זאת וראו שבזמן המדיטציה צריכת החמצן יורדת וזאת אינדיקציה למנוחה עמוקה. הריכוז של החומצה הלקטית בדם יורד וזאת אינדיקציה נוספת למנוחה עמוקה.
כיצד זה קורה? זה קורה כי יש בחיים קשר בין מה שקורה ברמה המנטלית ומה שקורה ברמה הפיזית. האדם הוא יחידה פסיכופיזיולוגית אז ברגע שהפעילות המנטלית נרגעת בזמן תרגול המדיטציה הטרנסנדנטלית באופן אוטומטי בלי שנצטרך לעשות דבר ביחס לכך הפעילות הפיזיולוגית נרגעת. ברגע שהגוף מקבל את המנוחה העמוקה הזאת מתחים ולחצים שיושבים עמוק במערכת העצבים שלנו יכולים להשתחרר. ברגע שהמתחים משתחררים החיים נראים אחרים. אז זהו העיקרון של מנוחה עמוקה. מצאו שברגע שאנו מקבלים את המנוחה העמוקה הזאת תופעות שקשורות למתחים ולחצים משתנות. לדוגמה אנו יודעים שברגע שהאדם נמצא במתח ולחץ בלוטת האדרלן יוצרת קורטיזול שיוצר בתורו פחדים ודאגות. אם אנו ישנים טוב בלילה הקורטיזול יורד אבל בגלל שיש לאנשים רבים בעיות בשינה זה לא תמיד עובד. מצאו שבעשרים דקות של מדיטציה טרנסנדנטלית הקורטיזול יורד עד 30%.
מצאו שהורמונים שקשורים לשמחה כמו סרוטונין ופרולקטין (שקשור לתחושות נעימות) גדלים בגוף כשאנו מתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית. מצאו שמדיטציה טרנסנדנטלית מפחיתה בצורה משמעותית חרדות ביחס לשיטות אחרות שהיו אמורות לטפל בחרדות.
הטווח של המחקרים המדעיים מאד רחב יש מחקרים שהראו הפחתה בלחץ דם גבוה, ירידה בכולסטרול ירידה בחרדות, בבעיות בשינה, בהפרעות קשב וריכוז. מי שמתעניין יכול להיכנס לאתר שלנו ולמצוא שם מחקרים רבים נוספים.
מה עושים בתרגול המדיטציה
איך זה קורה? מה אנחנו בעצם עושים במדיטציה הטרנסנדנטלית כדי לעדן את הפעילות המנטלית? אנו משתמשים בצליל שנקרא מנטרה.
לצליל הזה אין משמעות אולם הוא לוקח את תשומת הלב שלנו פנימה. אנו יודעים שצלילים משפיעים עלינו בצורה מאד חזקה יש אנשים שאוהבים מוזיקה מסוימת ולאחרים היא גורמת כאב ראש. חשוב לכן שהצליל, המנטרה שבאמצעותו אנו מתרגלים את המדיטציה הטרנסנדנטלית יתאים לנו.
כשאתם באים ללמוד מדיטציה טרנסנדנטלית המורה קודם כל מראיין אתכם כדי להכיר אתכם ועל סמך ההכרות הזאת הוא יודע כשאתם באים ללמוד איך לבחור לכם את המנטרה המתאימה ואיך להנחות אתכם בתרגול. מהיכן אני יודע כשאני מלמד מדיטציה טרנסנדנטלית איך להתאים לכם את המנטרה? זה לא דבר שאני ממציא. הידע הזה הגיע אלינו ממסורת מאד עתיקה שנקראת המסורת הוודית. פרוש המילה וודה זה ידע והוא הגיע אלינו מרישים פרוש המילה רישי זה רואה ואלו היו אנשים מוארים שחיו בהודו בתקופה הקדומה ושמתוך התודעה המוארת שלהם היה להם את הידע אלו צלילים משפיעים לנו על מערכת העצבים בצורה כזאת או אחרת ואיך ניתן באמצעותם לתרגל מדיטציה. הידע הזה עבר במסורת ממורה לתלמיד אולם כמו דברים טובים אחרים הוא הלך לאיבוד. המורה שהחייה את הידע הזה בדור שלנו היה סוואמי בראמננדה סאראסווטי והוא היה המורה של מהרישי מהש יוגי. כשהמורה שלו עזב את העולם, מהרישי אחרי תקופה מסוימת בהודו קיבל הזמנה לנסוע לארה"ב וללמד שם מדיטציה טרנסנדנטלית. הוא נסע ללוס אנג'לס והתחיל ללמד אבל הוא ראה שכל כך הרבה אנשים רוצים ללמוד את הטכניקה הזאת שאם הוא ימשיך ללמד אותה לבד הוא לא יצליח ללמד אפילו חלק מזערי מכמות האנשים שרצו ללמוד. ואז הוא התחיל לאמן מורים למדיטציה טרנסנדנטלית בקורס ארוך שנמשך במשך כחצי שנה. כל המורים עוברים הכשרה מאד ארוכה עם מבחנים וכו' וכל המורים מלמדים את השיטה באותה הדרך כלומר אם אתם לומדים את המדיטציה פה בת'א או בניו יורק או בפריז אתם תלמדו בדיוק את אותה השיטה.
מה הדרישות שלנו ממי שרוצה ללמוד מדיטציה טרנסנדנטלית?
דרישה ראשונה של זמן- חיוני שלאדם יהיה את הזמן להשתתף בכל הפגישות של הקורס.
הפגישה הראשונה היא פגישה אישית. ביום הזה שבו אתם לומדים את המדיטציה הטרנסנדנטלית לפני שהמורה מתחיל ללמד אתכם הוא מבצע טקס קצר שבו הוא שר משהו בסנסקריט ומזכיר שמות של מורים שמהם הידע הזה של המדיטציה הטרנסנדנטלית עבר ממורה לתלמיד פשוט כדי להזכיר לו מהיכן זה בא. אתם לא משתתפים בטקס הזה ופשוט מסתכלים על מה שהמורה עושה. זה טקס בסטייל הודי מי שאוהב טקסים יאהב את זה מי שלא אוהב טקסים יתנחם בכך שזה בדיוק עניין של שתי דקות.
לאחר מכן יש שלוש פגישות נוספות בשלושה ימים עוקבים שבהם על סמך ההתנסות שלכם בבית בתרגול אתם מקבלים ידע נוסף, הבנה נוספת, כך חשוב שיהיה לכם את הזמן להשתתף בכל הפגישות של הקורס.
היבט שני של זמן זה שאתם צריכים לבוא ללמוד בגישה רצינית שאתם הולכים לתרגל את השיטה פעמיים ביום, עשרים דקות בבוקר ועשרים דקות בערב. אנשים חושבים וואו זה המון זמן היכן נמצא את הזמן לכך אבל זה מאד פשוט. אם התרגול הזה מגביר לנו את רמת האנרגיה ומאפשר לנו להיות יותר ערניים, יותר שמחים ויותר מאושרים אז זה שווה כל רגע.
הדרישה השנייה היא דרישה כספית והיא כוללת את הקורס עצמו ולאחר מכן את פעילות ההמשך אם זה בדיקה אישית של המדיטציה, הרצאות שיש לנו, מדיטציות קבוצתיות וכו. המחיר כיום הוא 2,450 ש״ח אפשר לחלק את זה לשלושה תשלומים בלי ריבית. יש מחיר לזוג נשוי, יש מחיר לחיילים. אנשים שנמצאים במצוקה כספית יכולים למלא בקשה, יש לנו מספר מוגבל של מלגות שמיועדות לעזור לאנשים.
דרישה אחרונה היא דרישה פיזיולוגית, אנו מבקשים מאנשים שמשתמשים בסמים שלא ע'פ מרשם רופא כמו גראס או חשיש לא להשתמש בחומרים האלו במשך שבועיים לפני שהם מגיעים ללמוד, פשוט ההתנסות במדיטציה תהיה יותר צלולה ויותר בהירה.
ייחודה של מדיטציה טרנסנדנטלית
במה המדיטציה הטרנסנדנטלית שונה מטכניקות אחרות. יש הרבה מאד סוגים של מדיטציות ואפשר לחלק אותם לכמה קטגוריות. קטגוריה אחת היא טכניקות שמשתמשות באלמנט של ריכוז. זה יכול להיות לדוגמה ריכוז בנשימה או באיזה צ'אקרה, באיזו נקודה בגוף או באיזה אובייקט חיצוני.
מהיכן בא הרעיון שיש להתרכז במדיטציה? זה בא בעיקר ממסורת בודהיסטיות או זן בודהיסטיות והמורים שבאו מהמסורות האלו טענו שהטבע של ההכרה שלנו הוא כל הזמן לנוע מאובייקט לאובייקט, ואז אותם מורים טענו שמאחר וזה הטבע של ההכרה שלנו, בואו ניקח ונצמיד אותה לנקודה מסוימת, אם זה נשימה או איזה שהוא אובייקט חיצוני ועל ידי כך אנו נייצב את ההכרה שלנו ועל ידי הייצוב הזה אנחנו כמובן נתפקד ביתר יעילות .
מהרישי מהש יוגי שהביא את המדיטציה הטרנסנדנטלית טען שיש כאן טעות שדומה לטעות של אדם שמתבונן בדבורה ורואה שהיא עפה מפרח לפרח ומסיק מכך שמעצם טבעה הדבורה אוהבת לזוז ולנוע מאובייקט לאובייקט. אולם למעשה מה הסיבה לתזוזה הזאת? הסיבה היא שהדבורה מחפשת משהו, מה היא מחפשת? היא מחפשת צוף. ברגע שהיא מוצאת פרח עם צוף היא יושבת עליו וחיפושיה תמו. כך מהרישי אומר זה נכון שההכרה שלנו זזה ממקום למקום אולם הסיבה לתזוזה הזאת היא שהיא מחפשת.
מה לדעתכם כולם מחפשים בחיים? התשובה היא אושר! כולם רוצים להיות יותר מאושרים ובאופן טבעי תשומת הלב שלנו בחיים נעה לקראת משהו שגורם לנו ליותר אושר. אם אנחנו יושבים וקוראים ספר או צופים בחדשות ושכן ממול פותח את מקלט הרדיו ואנחנו שומעים איזו מוזיקה נעימה שחודרת דרך החלון באופן אוטומטי תשומת הלב זזה לאותה המוזיקה כי היא עושה לנו יותר כיף, גורמת לנו ליותר אושר, לא צריך להתאמץ כדי שזה יקרה, זה טבעי לחלוטין. אושר אמיתי נמצא תמיד בפנים כלומר דברים חיצוניים יכולים לעשות לנו נעים בחיים ולגרום לנו שמחה אבל אושר אמיתי הוא תמיד פנימי. אולם הוא לא נמצא במתחים ובלחצים הוא לא נמצא בפנים בסערות שאנו חווים ברמה המנטלית, הוא נמצא באיזושהי רמה שקטה שנמצאת בתוך כל אחד מאיתנו.
במדיטציה הטרנסנדנטלית על ידי כך שאנחנו לוקחים את תשומת הלב שלנו פנימה דרך השימוש במנטרה, בצליל הזה, באופן טבעי תשומת הלב שלנו נמשכת פנימה כדי לחוות את האושר הזה שקיים בתוכנו ולכן במדיטציה הטרנסנדנטלית אין בכלל את האלמנט של ריכוז! אנחנו לא מתרכזים כאן בכלל! אנחנו גם לא משתמשים כאן בדמיון מודרך. יש כל מיני שיטות של דמיון מודרך שבהם מדמיינים שאנו מוקפים בשלווה ובשקט וכו ואת הדברים האלו אנו לא עושים כאן. אם אני מדמיון משהו יש משמעות לדברים ואם אני נמצא ברמה של משמעות אני לא אוכל לקחת את תשומת הלב למקום הטרנסנדנטלי הזה שהוא בעצם קיים מעבר לכל הפעילות המנטלית.
המילה טרנסנדנטלי אינה קשורה לטראנס או לטיפולים דנטאליים, טרנסנדנטלי פרושו מעבר ומשמעות המילה מדיטציה היא מחשבה. כלומר אנו עוברים כאן מעבר למחשבה. אנו לא מתעסקים כאן במחשבות ברמה של דמיון, הטכניקה מאפשרת לנו לעבור מעבר לכל המחשבות.
אנו חיים בתקופה מדעית אז יש מדענים שבדקו זאת. יש לדוגמה את המדען האמריקאני ד"ר פרד טרוויס שהמומחיות שלו היא אא"ג שחיבר אנשים שתרגלו וויפאסאנה, מיינדפולנס ומדיטציה טרנסנדנטלית לאא"ג כשהם תרגלו. מה שהוא מצא שבוויפאסאנה ומיינדפולנס גלי המוח הדומיננטיים היו דלתה וגמה, גלים אלו מצביעים על מיקוד וריכוז. יש להם את החשיבות שלהם כי ברגע שאנו יותר ממוקדים זה כמובן עושה טוב בחיים אולם הם לא בהכרח קשורים לרגיעה. טרוויס מצא שבמדיטציה טרנסנדנטלית אנו חווים גלים של אלפה 1 ובעיקר באזור של קליפת המח הקדם מצחית. גלים אלו קשורים להתנסות בערנות נינוחה כלומר מצב שבו מצד אחד כל המערכת שלנו נרגעת כמו בשינה אולם בניגוד לשינה אנו ערים לגמרי בתוכנו. וזאת חוויה שונה לגמרי, זאת בעצם חוויה במצב תודעה רביעי ששונה במאפיינים שלו משלושת מצבי התודעה הרגילים שאנו חווים בחיים: ערנות, חלימה ושינה. כך שיש לנו כאן טכניקה שונה לגמרי שהיא חסרת מאמץ. היא לא קשורה לדמיון מודרך, אנחנו גם לא שמים תשומת לב על כל מיני אזורים בגוף כמו מדיטציות אחרות.
לסיום אני רוצה להוסיף מספר דברים. דבר ראשון אתם לא צריכים להאמין לשום דבר ממה שסיפרתי לכם מכיוון שהשיטה הזאת לא קשורה לאמונה. כמו שאנו לומדים לצחצח שיניים אנו לא צריכים להאמין לשום דבר כדי שזה יפעל, אנחנו פשוט עושים את זה. כך השיטה הזאת לא קשורה בכלל לאמונה.
דבר אחרון דוגמה אחת שמסבירה ומסכמת את כל מה שדיברנו עד כה. גנן רציני מסתכל על עץ ורואה שהוא לא במצב טוב העלים לא נראים משהו, הפירות לא מבריקים, הגנן הרציני לא הולך ומתחיל להזליף מים על העלים או להבריק את הפירות. הוא עושה דבר אחד פשוט ומשקה את השורש ותהליך אחד פשוט כזה של השקיית השורש גורם לכל ההיבטים החיצוניים של העץ להיראות יותר טוב. אנשים באים ללמוד מדיטציה טרנסנדנטלית מכל מיני סיבות; יש כאלו שרוצים לישון יותר טוב בלילה, יש כאלו שרוצים להתגבר על הפרעות קשב וריכוז, יש כאלו שרוצים להוריד חרדות, יש כאלו שרוצים להתחבר לעצם המהות הרוחנית הפנימית שלהם. אנחנו אומרים שלא משנה מה הסיבה, אם אתם מתרגלים את הטכניקה הזאת זה בדיוק כמו להשקות את השורש מכיוון שאנו לוקחים את תשומת הלב שלנו למקום שהוא לא רק מקום של שקט הוא מלא באנרגיה ובאינטליגנציה וברגע שאנו חווים אותו כל היבטי החיים נהיים הרבה יותר טובים ואנו מתחילים להנות מהחיים בצורה יותר מלאה.
מי מכם שירצה ללמוד את המדיטציה הטרנסנדנטלית אתם יכולים ליצור כאן קשר עם אחד המורים שלנו, תירשמו לקורס ואני בטוח שתהנו.