במשך אלפי שנים, אנשים במזרח, אך גם במקומות נוספים ברחבי עולם, תרגלו מדיטציה. בעשורים האחרונים התרגול אף תפס מקום של כבוד בלב המיינסטרים, בין היתר הודות לשורה ארוכה של מחקרים שהראו כי מדובר בטכניקה יעילה שמשפרת את ההתנהלות שלנו בכל כך הרבה היבטים. כך הפכה המדיטציה לכלי אהוב בקרב מנכ"לים, סלבריטאים, רופאים ורבים אחרים שביקשו לשפר את חייהם ואת בריאותם המנטלית והגופנית.
הבעיה היא שמדיטציות רבות, כפי שנלמדות ומתורגלות היום, לא מתאימות לכולם. הן דורשות המון כוח רצון, ריכוז, מאמץ ולמידה. לכן, לא מעט אנשים שניסו לתרגל מדיטציה, נטשו את ההרגל המועיל הזה לאחר זמן קצר מכיוון שהרגישו שזה פשוט לא בשבילם.
אולם חשוב להבין שהמושג מדיטציה הוא מטרייה רחבה שתחתיה יש סוגים שונים של תרגולים שהתפתחו במאות השנים האחרונות. המגוון הזה מאפשר לכל אחד למצוא את השיטה שמתאימה לו – גם אם הוא כבר התנסה בטכניקות אחרות שלא סייעו לו.
בשנים האחרונות, רבים ברחבי העולם בוחרים לאמץ את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית. הסיבה להתעניינות ההולכת וגוברת טמונה ביתרון אחד משמעותי שלה. אם היינו צריכים לזקק את תיאור השיטה לשלוש מילים, היינו בוחרים ב"טבעית וחסרת מאמץ". זאת מכיוון שהתרגול שלה אינו כולל מאמץ – ריכוז, התבוננות או מניפולציה מחשבתית כלשהי. דבר זה למעשה מאפשר לכל
אחד לתרגל אותה וליהנות מהיתרונות שלה באופן טבעי ביותר.
אם גם אתם שוקלים להתחיל לתרגל את השיטה וגם אם לא – קחו כמה דקות כדי להבין מהי בדיוק, מה אומרים עליה המדענים, ואיך היא תשפיע עליכם בטווח הקצר והארוך:
מהי מדיטציה טרנסנדנטלית ולמי היא מיועדת?
ב-1958, ייסד מהרישי מהש יוגי מההימלאיה שבהודו, את התנועה להתחדשות רוחנית, שבבסיסה עמד תרגול מדיטציה מסוג חדש. הוא עשה זאת לאחר שהשלים תואר שני בפיסיקה באוניברסיטת אללהבאד ובהמשך למד אצל מי שהיה אחד מחשובי המורים הרוחניים של הודו בכל הדורות (סוואמי ברהמננדה סראסוואטי).
בהשראת אותו מורה, החיה מהרישי ידע קדום שעומד בבסיס המדיטציה הזאת, ידע אשר מבוסס על תהליך המכונה "הליכה למעבר" (Transcend) – כלומר התכנסות לעבר מקום פנימי ושקט בתוכנו, מקום שהוא המקור לכל היצירתיות, החוכמה, האנרגיה והאושר הפנימי שכבר מצויים בתוך כל אחד מאיתנו.
על פי התפיסה הזאת, כל אחד מאיתנו עובר כל הזמן בין שלושה מצבי תודעה משתנים – ערות, חלימה ושינה. אולם בעזרת התרגול ניתן לעבור למצב תודעה נוסף ומיוחד, המכונה על ידי המדענים "ערנות נינוחה".
בבסיס המדיטציה הטרנסנדנטלית עומד תרגול מסוג אחר, שהוא טבעי ופשוט, אך יחד עם זאת יעיל ועוצמתי יותר. עם השנים, הפשטות והיעילות של השיטה משכו מיליוני אנשים בעולם, כאשר בשנות ה-70 הוקמו מרכזי מדיטציה ביותר מ-130 מדינות וכיום על פי ההערכות בין 6 ל-10 מיליון אנשים מתרגלים אותה.
כמה מהאנשים המוכרים בעולם אימצו גם הם את המדיטציה הטרנסנדנטלית, בהם ג'ניפר אניסטון, קריסטן בל, אלן דג'נרס וג'רי סיינפלד, שאמר כי "המדיטציה הטרנסנדנטלית היא מטען של הגוף והנשמה", כלומר – כמו שאנחנו מטעינים את המכשירים החשמליים שלנו, כך אנחנו יכולים להטעין באמצעות המדיטציה הטרנסנדנטלית גם את עצמנו.
מה אומר המדע?
מדיטציה נתפסת בעיני רבים ככלי רוחני, כאשר חלק מהאנשים מבקשים למתוח קו ברור בין רוח ומדע. עם זאת, יש לא מעט מדענים שדווקא מבקשים לטשטש את הגבול הזה ולבחון בעזרת כלים מדעיים ואובייקטיביים כיצד השיטה בת אלפי השנים באמת משפיעה על המתרגלים.
על המדיטציה הטרנסנדנטלית נערכו לאורך השנים לא פחות מ-600 מחקרים מדעיים ב-250 אוניברסיטאות ומכוני מחקר מרחבי העולם. החוקרים קבעו פעם אחר פעם כי המדיטציה הזאת משפיעה לטובה על אנשים בכל תחומי החיים, לרבות לחץ וחרדה, תפקוד המוח, דיכאון, שינה, פוסט טראומה, התמכרות ואפילו בריאות הלב.
מה קורה בתוך הגוף כשמתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית?
לאורך החיים אנחנו מתמודדים עם בעיות רבות, אשר נראה לפעמים שהן רק הופכות מורכבות יותר ויותר ככל שאנחנו מתבגרים. אם אפשר להעביר חוט מקשר בין רוב הבעיות שניצבות לפתחנו – בעיני רבים יהיה זה הסטרס שכל כך מאפיין את החיים המודרניים.
סטרס, או לחץ נפשי, משפיע עלינו הרבה יותר משאנחנו נוטים לשער. כדי להבין איך ולמה זה קורה נסביר בקצרה על מבנה המוח שלנו. האזור המפותח ביותר במוח האנושי הוא קליפת המוח הקדם-מצחית. היא קיימת רק אצל בני האדם ואחראית בין היתר על תפקודים ניהוליים – ארגון, תכנון, קבלת החלטות, יצירתיות וגמישות מחשבתית.
מנגד, בחלקו האחורי של המוח קיים מבנה קטן בצורת שקד שנקרא "אמיגדלה". זהו חלק מוח שנחשב לפרימיטיבי ביותר ונמצא אצל כל היונקים וחיות נוספות. תפקיד האמיגדלה הוא להציל אותנו מסכנות והיא אחראית גם על תגובת הסטרס שנכנסת לפעולה כשאנחנו בורחים משריפה, עומדים לעשות תאונה קטלנית או סתם חווים משבר מול המחשב במשרד.
המידע שמגיע אלינו מהחושים, בדרך כלל מועבר קודם כל לקליפת המוח ש"מחליטה" איך לנתח אותו ולהגיב. אולם במצבי חירום, המידע מועבר קודם כל לאמיגדלה, שכאמור גורמת לנו "להגיב מהר" ו"בלי לחשוב". זה אמנם עוזר להציל חיים בסיטואציות מסוימות, אך כשזה קורה הרבה, זה הופך את תפיסת המציאות שלנו לצרה יותר ומשבש את החשיבה הרציונלית.
כשמתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית, כפי שרואים במחקרים ובסריקות מוח, המוח למעשה מתקן את הנזק ההרסני שגורם הלחץ המתמשך. סריקות כאלו הראו שבקרב אנשים שמתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית, יש יותר חיבורים נוירולוגיים בין האזורים השונים במוח ובאופן כללי הוא מתפקד בצורה תקינה ויעילה הרבה יותר. זו בעצם דרך מצוינת "לתפוס מחדש את השליטה" על המוח ולאפשר לו לעבוד עם הרבה יותר מיקוד, שלווה וחדות.
במה שונה המדיטציה הטרנסנדנטלית משיטות אחרות?
אנחנו חיים בעולם של שפע, שבא לידי ביטוי גם בכלים שיכולים לשפר את חיינו ולהעצים את תפקוד המוח. כיום כולנו חשופים לסוגים שונים של מדיטציה אשר לכל אחד יש את היתרונות הייחודיים שלו.
חשוב להבין כי בהקשר הזה אין שיטה אחת שמתאימה לכולם וכל אחד יכול למצוא את זו שהכי מדויקת לו ולאופן הייחודי שבו הוא מתנהל. עם זאת, כשבוחנים זאת בצורה אובייקטיבית, נראה שהמדיטציה הטרנסנדנטלית מספקת את ההתאמה הרחבה ביותר לאנשים ברחבי העולם – גם כאלו שמעולם לא תרגלו מדיטציה וגם מי שהתנסו בשיטות אחרות, אך התקשו או לא הבחינו ביעילות שלהן.
הסיבה לכך, כפי שכבר הבנו, טמונה בטבעיות ובקלות של התרגול, שכל כך מאפיינים את המדיטציה הזאת. בעוד ששיטות אחרות דורשות מאמץ מחשבתי כלשהו – ריכוז, בחינה של המחשבות או מיקוד של תשומת הלב בדברים ספציפיים – המדיטציה הטרנסנדנטלית דוגלת בחוסר מאמץ כדי להגיע למצב של ערנות נינוחה – כלומר בהירות שאינה כרוכה בהשתדלות.
זו טכניקה שאין בה שום התכוונות, השתדלות או ריכוז. את הטבעיות והספונטניות של התרגול אפשר לדמות למים שזורמים במורד המדרון ומונעים על ידי כוח הכבידה עד שהם מגיעים אל הים. המים לא צריכים לעשות שום דבר כדי להגיע לייעדם – הם זורמים באופן טבעי ללא שום התערבות חיצונית. ככה בדיוק נעה המודעות שלנו פנימה – ללא מאמץ – כשאנחנו מאפשרים לה לעשות זאת .
התפיסה הזאת של המדיטציה הטרנסנדנטלית היא, שכמו המים שזורמים במדרון כך ההכרה באופן טבעי זורמת פנימה, ושאין צורך לשלוט בה או לכוון אותה, יצרה מהפך בתפיסה של תרגול מדיטציה והקלה גדולה לשוחרי התרגול הכל כך מבורך וחשוב הזה בתקופתנו. היא למעשה זאת שהפכה את תרגול המדיטציה מדבר שהיה שמור רק ליחידי סגולה שיכולים להתרכז לאורך זמן לכזה שמתאים לכולם מילדים בני ארבע ועד לאנשים קשישים שמבינים שאף פעם לא מאוחר לשפר את איכות החיים שלהם.
איך מתרגלים מדיטציה טרנסנדנטלית?
את המדיטציה הטרנסנדנטלית מתרגלים בישיבה נוחה בעיניים עצומות במשך 20 דקות בלבד פעמיים ביום – בבוקר ואחה"צ לפי נוחיות סדר היום האישי. אין צורך לשבת בתנוחה מיוחדת וגם לא דרוש שום ניסיון קודם.
את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית ניתן ללמוד בעזרת האגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל, גוף רשמי אשר מוסמך ללמד את טכניקת המדיטציה הטרנסנדנטלית בישראל. זוהי עמותה ללא כוונות רווח אשר כל מורי המדיטציה הטרנסנדנטלית המוסמכים בישראל פועלים במסגרתה. האגודה הבינלאומית למדיטציה בישראל הינה חלק מארגון בינלאומי עם פריסה של למעלה מ-100 סניפים ברחבי העולם.
לימוד השיטה נעשה בהוראה אישית – אחד על אחד – בהתאם לקצב ולצרכים הייחודיים של כל תלמיד. הקורס הוא בן ארבעה מפגשים בלבד, של שעה וחצי כל אחד, אך התלמידים מקבלים ליווי לכל החיים לפי צרכיהם האישיים. המורים מקפידים לשמור על קשר עם התלמידים ומזמינים אותם להגיע לריענון ולחידוד של הטכניקה מפעם לפעם. בנוסף, ישנן הרצאות העשרה ופעילויות נוספות שנועדו לאחד בין קהילת המתרגלים ולספק תמיכה, שותפות ולא פעם גם קשרים חברתיים שנמשכים הרבה מעבר לתרגול המדיטציה.
שלום
הכתבה מעניינת ואשמח לקבל פרטים לשיעורים
את המדיטציה הטרנסנדנטלית לומדים ב-4 שיעורים של כשעה-שעה וחצי כל אחד ב-4 ימים רצופים. הקורסים פרונטליים ומתקיימים ברחבי הארץ. יש לשמוע הרצאת מבוא לפני כן ולהתראיין על ידי המורה. כדי להירשם להרצאת מבוא את מוזמנת להיכנס לאתר שלנו https://www.tmisrael.org
ניסיתי סוג מדיטציה אחרת, אבל היתה מורכבת מאד. כאן "נישברתי". לפי הנאמר בכתבת הפתיחה שלכם, המדיטציה הטרנסנדנטלית פשוטה ונוחה לתירגול. מעניין!
זה נכון. המדיטציה הטרנסנדנטלית כל כך קלה לתרגול שאפילו ילדים בני 4 יכולים לתרגל אותה. אנחנו ממליצים לך לשמוע הרצאת מבוא כדי לקבל את כל המידע הדרוש כדי ללמוד את הטכניקה.
כתבה מעניינת אשמח לקבל פרטים לגבי שיעורים פרטיים
שלום סמדר, בדרך כלל איננו עושים שיעורים פרטיים. ויחד עם זאת, תוכלי לברר עם המורה באזור מגורייך.
כדי לקבל מידע על פעילות המדיטציה הטרנסנדנטלית באזור מגורייך לחצי על הקישור הבא https://www.tmisrael.org ושם בסרגל העליון לחצי על 'הסניפים שלנו' ולאחר מכן על הסניף הקרוב לאזור מגוריך.
שלום שאלה לי האם המדיטציה מורידה במשך הזמן את לחץ הדם?
שלום גילה, מדיטציה טרנסנדנטלית בהחלט מורידה לחץ דם, ולפעמים אפילו די מהר. לחץ דם מושפע מאד מרמת הסטרס שלנו ומדיטציה טרנסנדנטלית נחשבת ליעילה ביותר להורדת סטרס מבין כל טכניקות ההרפיה והמדיטציה.
הרבה מאד מחקרים נעשו על השפעת הטכניקה הזאת על הורדת לחץ דם, שבעקבותיהם התקבלו מענקים בסכום כולל של כ-26 מליון דולר מהמכון הלאומי האמריקאי לבריאות, למחקר על השפעת המדיטציה הטרנסנדנטלית על מחלות לב וכלי הדם, כולל לחץ דם גבוה שמהווה את גורם הסיכון הגדול ביותר למחלת לב.
אשמח לקבל הדרכה בתחום המידיטציה
שלום אדלה, ההדרכה במדיטציה טרנסנדנטלית נעשית בארבעה מפגשים של כשעה וחצי בארבעה ימים רצופים. אולם לפני כן יש לשמוע הרצאת מבוא. חלק מהרצאות המבוא שלנו מתקיימות בזום וחלק באופן פרונטלי. תוכלי להרשם להרצאה כזאת באזור מגורייך בקישור https://www.tmisrael.org/ כשאת נכנסת לקישור, לחצי על 'הסניפים שלנו' בסרגל העליון ובחרי את הסניף הקרוב ביותר למקום מגורייך. הקורסים עצמם נעשים תמיד באופן פרונטלי.
שלום.
מדוע בשום מקום לא מופיע נושא המנטרה? או מהות תהליך המדיטציה.
מה שונה התהליך שלכם ממדיטצית זן?
שלום איתן וסליחה על התשובה המאוחרת. אנו מסבירים את נושא המנטרה בהרצאת המבוא, כמו גם את מהות תהליך המדיטציה הטרנסנדנטלית. איננו מומחים במדיטצית זן אבל הייחוד של המדיטציה הטרנסנדנטלית הוא שהיא קלה וטבעית לתרגול ואיננה כוללת ריכוז או דמיון מודרך או כל סוג שהוא של התבוננות. תוכל לקבל מידע מורחב באחת מהרצאות המבוא החינמיות שלנו ברחבי הארץ. למידע על הרצאות המבוא היכנס לאתר שלנו https://www.tmisrael.org
שלום
עשיתי קורס בתל אביב ,אשמח לחזור בקצרה בירושלים
מוטי שטסל
ת.ז 058869702
פל 0508755994
קורסי ריענון חינמיים מתקיימים בירושלים אצל המורה אילון מרוז טל' 054-5755550
האם המדיטציה הטרנסדנטלית זה כמו מיינדפולנס או ויפאסנה?
המדיטציה הטרנסנדנטלית שונה באופן מהותי ממינדפולנס או ויפאסנה. א' מפני שהיא 'טרנסנדנטלית' כלומר לוקחת את הרוח או החשיבה מעבר לכל המחשבות או הרגשות לרמה העמוקה ביותר של ההכרה, וב' זו לא טכניקה של התבוננות (כמו מינדפולנס) או ריכוז (כמו ויפאסנה) זו טכניקה חסרת מאמץ וטבעית לחלוטין. אין בה ריקון של הראש ממחשבות או כל מאמץ מחשבתי אחר.
שלום. למדתי את השיטה אצל ראומה ריכב (מי שהביאה את המדיטציה הטרנסדנטלית לישראל) לפני 50 שנה. מעוניין לחדש את הקשר. האם יש מרכז -בת"א או סביבתה- של האגודה, בו נפגשים מודטים פעם בשבוע? אנא תשובתכם. בברכה, אריה רגב, כפר מגשימים, סלולר 050-6241098.
שלום אריה, כן. יש מרכז בתל אביב. לקבלת מידע על הפעילות במרכז תוכל ליצור קשר בטלפון 03-6482482 בשעות העבודה 13-9.