דלג לתוכן
אתר זה לא תומך בגרסאות ישנות של אינטרנט אקספלורר
מומלץ להשתמש בדפדפן גוגל כרום או פיירפוקס מוזילה
(או באינטרנט אקספלורר / edge עדכני)

כיצד מדיטציה טרנסנדנטלית עשויה לשפר את ההתמודדות עם הפרעות קשב וריכוז

ככל שהעולם מתקדם, כך גם ההיכרות עם הגוף והנפש שלנו מתחדדת ומסייעת לנו להבין תהליכים שמתרחשים מתחת לפני השטח אצל כל אחד מאתנו – כדי שנוכל להשפיע עליהם לטובה. אחת הדוגמאות הבולטות לכך היא שינוי הגישה הדרמטי, שחל בעשורים האחרונים בטיפול בילדים המתקשים בלימודים.

מה שהוגדר פעם כבעיות התנהגות וטופל בעזרת עונשים, היום כבר משויך להפרעות נוירו-פיזיולוגיות הקשורות להפרעות בתפקוד של מוליכים עצביים במוח. להפרעות האלו גם יש כיום שמות מקצועיים – הפרעות קשב וריכוז או היפראקטיביות – והטיפולים המקובלים ביותר בהם כוללים תרופות שמשפיעות על מערכת העצבים המרכזית.

התרופות אמנם מסייעות לטפל באופן נקודתי בבעיות קשב וריכוז למשך כמה שעות, אך הן גם גורמות לשורה ארוכה של תופעות לוואי ולא באמת עוזרות להביא לשיפור ארוך טווח ומשמעותי בתסמינים. כך למעשה נוצרת תלות בתרופות, שיכולה להשפיע מאוד על חיי הילד גם בבגרות. לכן, כל כך הרבה הורים מבקשים למצוא דרכים חדשות, טבעיות יותר, להקל על ילדיהם ולהביא לשיפור ההתמודדות שלהם עם הקשיים שהם חווים.

לחזק את "שרירי הקשב והריכוז"

רבים מאתנו מתאמנים בחדר הכושר כדי לפתח את השרירים, אחרים פותרים תשבצים וחידות היגיון כדי לחזק תהליכי חשיבה, וממש כך ניתן להשתמש בכלים עוצמתיים אחרים כדי לחזק את "שרירי הקשב והריכוז".

במחקר שפורסם ב-2008 בכתב העת המדעי Current Issues in Education, נמצא כי תרגול קבוע של מדיטציה טרנסנדנטלית מביא לשיפור ההתמודדות עם היפראקטיביות ועם הפרעות קשב וריכוז. החוקרים מצאו כי התרגול אף מסייע להפחית חרדה ודיכאון אצל מי שמתמודדים עם ההפרעות הנפוצות הללו.

ד"ר סרינה גרוסוולד, מומחית אמריקנית ללמידה קוגניטיבית ומי שהובילה את המחקר, מספרת על הממצאים שהציגה: "ההשפעה הייתה משמעותית יותר משציפינו. הילדים הראו גם שיפור בריכוז, בזיכרון, ביכולות הארגון ובוויסות ההתנהגות שלהם".

וזה לא המחקר היחיד שנערך בנושא. גם מחקרים אחרים שפורסמו ב-2011 וב-2013 הגיעו למסקנות דומות באשר ליעילות של תרגול מדיטציה טרנסנדנטלית כטיפול אלטרנטיבי ב-ADHD והפרעות דומות אחרות.

בלי להתאמץ או להילחם עם עצמנו

מדיטציה היא שיטה הודית קדומה לשיפור המודעות והיא קיימת בגרסאות שונות כבר מאות שנים. המטרה המרכזית של השיטה היא למצות את מלוא הפוטנציאל הגלום במוח האנושי, ולאורך השנים פותחו המון שיטות מדיטציה שכל אחת מציעה דרך ייחודית משלה לעשות זאת.

במשך רוב ההיסטוריה, הייתה הסכמה רווחת שמדיטציה חייבת להיות כרוכה בכפייה של תהליכי חשיבה ובניסיון לשלוט בכוח על ההכרה והתודעה, אולם רבים התקשו לעשות זאת ורק יחידי סגולה יכלו לעמוד בתרגול התובעני.

המדיטציה הטרנסנדנטלית היא שיטה עתיקה שחודשה והובאה למערב על ידי מהרישי מהש יוגי. השיטה מביאה גישה חדשה ופורצת דרך לתרגול העתיק והמסורתי בכך שאינה דורשת ריכוז או מאמץ, לא מבקשת להילחם במחשבות או אפילו לשבת בצורה מסוימת. כך, כל אחד למעשה יכול לבצע את התרגול בכל זמן ובכל מקום  ולהגיע למצב תודעתי של "ערנות נינוחה",  כלומר לבהירות שאינה כרוכה במאמץ.

כשהשיטה נבחנה במחקרים מדעיים, ראו כי גם המדדים הפיזיולוגיים של המתרגלים השתפרו בעקבותיה. זה כולל ירידה בהורמוני סטרס, ירידה בריכוז של חומצות חלב בדם, ירידה בלחץ הדם ובקצב הלב ועוד. במקביל נמצא שהתפקוד של המוח נעשה מסודר יותר וחלה הפעלה של קליפת המוח הקדם מצחית שאחראית על הקשב והריכוז, על עיבוד המידע,  ולמעשה על כל היכולות הניהוליות. השיפורים הללו בפעילות המוח והגוף, מאפשרים להתמודד בצורה טובה יותר עם הפרעות וקשיים שונים ולסייע בוויסות של רגשות, מחשבות ושינויים הורמונליים בצורה טובה וטבעית יותר, תוך הפחתת התלות בתרופות או בעזרים חיצוניים אחרים.

כל מה שצריך כדי להרגיש את השינוי המיוחל זה להקדיש לכך 20 דקות פעמיים ביום תוך ישיבה נוחה בכיסא. אולם לפני שמתחילים, יש ללמוד את הטכניקה בקורס קצר. הלימוד אינו מצריך ידע קודם, הכנה מוקדמת או אפילו היכרות עם עולם המדיטציה והוא יסייע גם לכם וגם לילדיכם לשפר את הקשב, הריכוז, האיזון המנטלי ואיכות החיים.